Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De cyberrisico’s van geconnecteerde voertuigen

Bron: MeDirect.

Geconnecteerde auto’s winnen steeds meer aan populariteit, en dat hoeft niet te verwonderen. Van verbeterde navigatie, real-time verkeersupdates tot diagnose op afstand: dankzij de uitrusting met geavanceerde technologieën en connectiviteitsfuncties bieden ze meerdere voordelen. De keerzijde? Deze vooruitgang brengt ook cyberbeveiligingsrisico’s met zich mee. In dit artikel gaan we hierop dieper in.

Wat zijn de risico’s?

Geconnecteerde voertuigen brengen 5 potentiële risico’s met zich mee. Een van de belangrijkste? Dat is de vatbaarheid voor pogingen tot hacken op afstand, waarbij cybercriminelen gebruikmaken van potentiële kwetsbaarheden in de software van een voertuig om zo toegang te krijgen tot controlefuncties.

Ook de veiligheid van persoonlijke gegevens kan onder druk komen te staan. Geconnecteerde auto’s verzamelen veel gegevens over bestuurders. En dit niet alleen over bezochte locaties en rijgewoonten. Auto’s communiceren ook steeds meer met andere apparaten. Denk aan mobiele telefoons die persoonlijke gegevens bevatten. Als deze gegevens niet goed beschermd zijn, kunnen cybercriminelen ze bemachtigen. Potentieel gevolg? Identiteitsdiefstal.

Auto’s communiceren natuurlijk niet alleen met onze eigen apparaten. Vehicle-to-Everything-technologie houdt in dat auto’s ook met elkaar én met infrastructuur zoals verkeersmanagementsystemen kunnen communiceren. Hoewel dit het voordeel biedt van betere veiligheid en minder files, verhoogt dit ook het risico op cyberaanvallen.

Bijkomend risico? Net als elke andere computer kunnen moderne auto’s besmet raken met malware en ransomware. Hierdoor wordt de werking van het voertuig aangetast en lopen bestuurders en passagiers mogelijk risico. Dit gevaar kan toenemen bij onveilige externe software-updates. Worden deze niet veilig uitgevoerd? Dan kunnen ze gehackt worden om schadelijke software te installeren.

Wat kan u doen om deze risico’s te beperken?

Het beveiligen van een geconnecteerd voertuig tegen cybercriminelen is vergelijkbaar met het beveiligen van elk ander apparaat.

  • Op het punt om een auto te kopen? Neem zeker de tijd om te begrijpen welke veiligheidsvoorzieningen de fabrikant ingebouwd heeft om de informatie te beschermen die van en naar de auto wordt verzonden.
  • Een nieuwe auto aangekocht? Zorg ervoor dat de software van uw auto altijd up-to-date is. Fabrikanten brengen namelijk vaak patches uit om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.
  • Ook belangrijk: gebruik voor alle diensten die met uw auto verbonden zijn, sterke, unieke wachtwoorden. Pas waar mogelijk multifactor-authenticatie toe om extra beveiliging toe te voegen.
  • Cyberbeveiligingsoplossingen die speciaal ontworpen zijn voor voertuigen kunnen ook inbraakdetectiesystemen bevatten. Zo wordt uw auto beschermd tegen cybercriminelen én tegen autodieven.
  • Blijf op de hoogte van potentiële cyberbeveiligingsrisico’s. En vooral: hoe u deze kan vermijden. In staat zijn om pogingen tot phishing te herkennen en het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken vermijden is een belangrijk aspect van alle cyberbeveiliging. In een geconnecteerde auto is dit net zo belangrijk als in elke andere situatie.

Geconnecteerde auto’s blijven en dat is een goede zaak, want ze maken autorijden veiliger en aangenamer. Maar connectiviteit en technologie brengen risico’s met zich mee en trekken cybercriminelen aan. Deze risico’s zijn echter niet onoverkomelijk en kunnen met een beetje voorzichtigheid en de juiste beveiligingsmaatregelen grotendeels vermeden worden.

Op zoek naar meer cybersecurity-tips?

Ontdek onze andere artikels:

Alle nieuwsartikels

Voorkom oplichting tijdens de feestdagen met onze tips

Bron: MeDirect. Fraudeurs nemen geen vakantie tijdens de feesten, integendeel. Terwijl het merendeel van de bevolking geniet van deze eindejaarperiode, zetten cybercriminelen alles op alles