Bron: Tijd, 15/02/2017
Een fondsbeheerder die over 2016 met een rendement van 19,9 procent kan uitpakken, kan op een bomvolle zaal rekenen. Het overkwam Yoann Ignatiew, de cobeheerder van het flexibele fonds R Valor van de Franse vermogensbeheerder Rothschild & Cie Gestion. Het huis is goed voor 21 miljard euro, in R Valor zit 1,1 miljard euro.
Een flexibel fonds kan naargelang de omstandigheden het aandelengewicht wijzigen van 0 tot 100 procent. Vandaag is R Valor in de praktijk een aandelenfonds dat sterk Noord-Amerikaans getint is. Aandelen zijn goed voor bijna 83 procent van de portefeuille, cash is goed voor 17 procent. ‘Ik heb redelijk wat aandelen op mijn voorkeurslijstje. Maar ik wacht op betere koersen’, zei Ignatiew. Obligaties zijn in het fonds nergens te bespeuren.
In de flexibele fondsen heb je defensieve en agressieve varianten. R Valor zit in het tweede kamp. In 2008 slikte het fonds een verlies van 40 procent. Niettemin ligt het jaarrendement op tien jaar op 7,9 procent en op vijf jaar op 14,6 procent.
Ook 2016 kondigde zich in eerste instantie ruw aan. Na twee maanden bengelde het fonds 15 procent lager. Ignatiew vond de beurscorrectie door de angst voor een harde Chinese landing overdreven. Hij nam tijdens de correctie posities in de Canadese auto-onderdelenleverancier Magna International en in de Amerikaanse kredietkaartenproducent Mastercard. Vandaag zijn de VS en Canada goed voor 41 en 24 procent van de aandelenportefeuille.
Ignatiew is niet bang dat de Amerikaanse president Donald Trump chaos op Wall Street zal veroorzaken. Integendeel. ‘We mikken voor dit jaar op een winstgroei bij de Amerikaanse bedrijven van 6 à 7 procent. Maar als de voorgestelde belastingverlaging wordt doorgevoerd, mag je die groei verdubbelen.’
De drie grootste posities in het fonds zijn de Amerikaanse techreus Alphabet (Google), de Amerikaanse bank Morgan Stanley en de Canadese verzekeraar Manulife. ‘Ik ben positief over Canada. Het is meegenomen dat het land slechts een licht handelsoverschot met de VS heeft. Het hoeft dus geen actie van Trump te verwachten.’
Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.
Ook het bovenvermelde fonds in het artikel vindt u terug op het MeDirect-platform:
R Valor C EUR
Fonds is de populaire naam voor ICB (Instelling voor Collectieve Belegging). Een ICB is een instelling die het ingebrachte geld van verschillende beleggers samenbrengt en investeert in diverse beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, cash enz. met risicospreiding als gevolg. U moet de KIID en prospectus lezen en beoordelen voordat u overgaat tot een belegging. De KIID geeft de doelstellingen, het beleggingsbeleid, risico’s en voordelen, kosten en prestaties uit het verleden van het fonds.