Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Mei, een maand in beweging door suspense in de VS

Een moeilijke start

Sell in May and go away. Begin mei leek deze bekende spreuk in de VS heel even realiteit.

De maand begon met een opstoot van paniek door het falen van de First Republic Bank in de VS. Opnieuw een Amerikaanse bank in moeilijkheden … Gelukkig werd deze onmiddellijk gered door bankenreus JP Morgan Chase.

Ook de hoop op een Fed Pivot(renteverlagingen na opeenvolgende renteverhogingen) het dalen van de rentevoet, werd al snel tenietgedaan. Jerome Powell, de voorzitter van de Fed (de Amerikaanse centrale bank), liet namelijk weten dat een rentedaling nog niet voor onmiddellijk is, en er niet zo snel zal komen als de markt verwacht. Daardoor daalde het beleggerssentiment nog verder.

Als kers op de taart was er de onzekerheid over de verhoging van het schuldplafond in de VS, en de twijfel over een tijdig politiek akkoord. In een brief verklaarde Yanet Yellen, Secretary of Treasury en voormalig Fed-voorzitster, dat de overheid “mogelijk al op 1 juni niet aan haar schuldverplichtingen kan voldoen”.

Drukken de centrale banken op de pauzeknop?

Op 3 mei verhoogde de Fed opnieuw haar beleidsrente met 0.25%, waardoor deze nu op 5% staat. Deze rentestijgingen zetten echter het hele systeem onder druk, en dat begrijpt ook de Fed. Daarom suggereerde deze onrechtstreeks dat de piek in de beleidsrente ondertussen wel is bereikt. Toch voegde ze daar onmiddellijk aan toe dat een rentedaling vandaag niet gepast zou zijn, een status quo is dus waarschijnlijker in de nabije toekomst.

Ook de ECB (Europese Centrale Bank) verhoogde ondertussen de beleidsrente in Europa, eveneens met slechts 0.25%. Dit is een zwakke stijging tegenover de eerdere verhogingen van 0,50%. Hiermee wil de ECB vooral de kredietverschaffing veiligstellen, zeker nu het financieel systeem toch een aantal barsten vertoont.

Toch is de ECB nog niet van plan op de pauzeknop te drukken. Door de strijd tegen de inflatie heeft de rente-evolutie in Europa nog steeds een lichte vertraging op de VS.

It’s all about the debt ceiling.

Wereldwijd zijn er slechts 2 landen waar het maximumplafond voor de staatschuld bij wet is vastgelegd, Denemarken en de VS. In de VS moet er dan ook vóór eind mei een akkoord komen om het schuldenplafond te verhogen, anders kan de VS mogelijks haar verplichtingen tegenover schuldeisers niet meer nakomen. 

De laatste decennia is het in de VS de gewoonte geworden om dit schuldenplafond als politiek wapen te gebruiken, toch zeker wanneer de president en het congres uit een andere partij komen. Dit thema heeft dan ook de hele maand mei gedomineerd. De impact beperkte zich trouwens niet tot de Amerikaanse beurzen, maar was wereldwijd voelbaar.

Gelukkig verbeterde het sentiment midden mei, na een moeilijke eerste week en een gemengde tweede week. Toen klonken de Amerikaanse president Joe Biden (D) en congresvoorzitter Kevin McCarthy optimistisch over het schuldplafond en over het vermijden van wanbetalingen. Dit nam de onzekerheid bij de beleggers weg, waardoor de beurzen midden mei sterk opveerden.

Ook in Europa leefden de beurzen midden mei terug op. De zachtere houding van de centrale banken en vooral het geloof in de deal over het schuldplafond in de VS, stelden de Europese beleggers gerust.

Maar een week later keert de situatie opnieuw. De republikeinen eisen meer besparingen, terwijl de democraten net meer willen investeren. De gesprekken zitten terug muurvast, en opnieuw bestaat de vrees dat de VS begin juni zonder geld valt. Dit zorgt voor onzekerheid en negatieve beurscijfers, op de wereldwijde beurzen.

Toch positiviteit vanaf midden mei?

Gelukkig is er ook positief nieuws. De Europese Commissie heeft haar groeiverwachtingen voor de Eurozone verhoogd naar 1,1% voor 2023 (eerder 0,9%), en naar 1,6% voor 2024 (eerder 1,5%). Toch stelde zij ook de inflatieverwachtingen hoger in, als gevolg van de stijgende lonen: naar 5,8% voor 2023 (eerder 5,6%) en naar 2,8% voor 2024 (eerder 2,5%).    

In de Japanse aandelenmarkt zien we eigenlijk al sinds april mooie prestaties, en deze rally schakelde midden mei nog een versnelling hoger. Sowieso geniet Japan van een sterke post-covid consumptie, en ook de late post-covid herstart in het nabijgelegen China heeft een positief effect op de Japanse Beurs. En uiteraard reageren ook de beleggers in Japan optimistisch op het potentieel akkoord rond het schuldenplafond in de VS.

De beurs is nooit een rechte lijn naar boven

Periodes van toenemende volatiliteit, zoals in de maand mei, zijn een integraal onderdeel van de beurs. Er is altijd wel een gebeurtenis of situatie die voor onzekerheid zorgt, deze bewegingen horen bij het spel.

Toch is het vandaag, met de zomer en de vakantieperiode voor de deur, het ideale moment om uw portefeuille nog eens goed onder de loep te nemen. Zit er voldoende spreiding in uw beleggingen? Niet alleen tussen de instrumenten, maar ook qua regio’s en sectoren? Hoe is de allocatie tussen aandelen en obligaties? Is er voldoende blootstelling, zowel aan waarde- als aan groeibedrijven?

Laat u deze spreiding liever over aan professionelen?

Ontdek dan MeManaged.

Via MeManaged zorgen onze experten voor de optimale diversificatie van uw portefeuille, en zorgen zij voor een gebalanceerde blootstelling aan de verschillende markten en instrumenten. En dat alles uiteraard helemaal in lijn met uw persoonlijk beleggersprofiel. Ontdek MeManager hier.

Alle nieuwsartikels

Voorkom oplichting tijdens de feestdagen met onze tips

Bron: MeDirect. Fraudeurs nemen geen vakantie tijdens de feesten, integendeel. Terwijl het merendeel van de bevolking geniet van deze eindejaarperiode, zetten cybercriminelen alles op alles