Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: welke aandelen presteerden het best in mei?

Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.

Ondanks het regenachtige weer in mei schijnt de zon op de beurs. Het eerste deel van mei presteerden de aandelenmarkten behoorlijk, waardoor ze de teleurstellende maand april achter zich lieten. De grootste uitblinker? Dat zijn de Chinese aandelen die vooral in het eerste deel van de maand terug opveerden.

Op 1 mei gaf ook de voorzitter van de Amerikaanse Fed de beleggers terug hoop. 1 mei is in de VS geen publieke feestdag. Anders dan in Europa waren de Amerikaanse beurzen dus gewoon open.

Bron: Google Finance

De Fed stelt gerust

Van november tot maart zagen we sterke prestaties aan beide kanten van de oceaan. In april daalde echter de euforie en namen beleggers steeds meer hun winst. Dit door de uitblijvende renteverlagingen en de gemengde bedrijfsresultaten in de VS.

Toch slaagde Fed-voorzitter Powell er op 1 mei in om de beleggers met de volgende woorden terug optimistisch te stemmen: “So I think it’s unlikely that the next policy rate move will be a hike. I’d say it’s unlikely”.

De volgende rentebeslissing zal dus zeer waarschijnlijk geen renteverhoging zijn. Dit lag ook niet echt binnen de verwachtingen. Toch wakkerden de hoge inflatiecijfers in de VS stilaan de vrees voor renteverhogingen opnieuw aan.

We moeten dus rekening houden met een hardnekkigere inflatie in de VS dan voorzien. Door de huizenmarkt en de duurdere diensten in de VS vielen de inflatiecijfers tot maart 2024 hoger uit dan verwacht. Gelukkig brachten de inflatiecijfers van april iets beter nieuws, zo bleek tijdens de publicatie ervan in de maand mei.

Voorzichtig herstel in Europa

Europa kende in 2023 een “technische recessie”: 2 opeenvolgende kwartalen van licht negatieve groei. In dit geval de laatste 2 kwartalen van vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2024 zien we in de eurozone opnieuw een positieve groei, van +0,3%. En met 0,7% was Spanje dit eerste kwartaal de snelst groeiende economie van dit continent.

Ook de inkoopmanagersindex (PMI of Purchasing Managers Index) van de diensten en maakindustrie samen steeg in mei naar 52.3, de hoogste stand in 12 maanden. Daarmee scoorde de PMI hoger dan de verwachtingen van analisten (52) en klopte die ook de PMI van april (51.7).

Belangrijke kanttekening: vooral de dienstensector blijft stevig boven de 50. Ondanks een lichte verbetering blijft de PMI in de maakindustrie al voor de 14e maand op rij onder de 50. Het positief vertrouwen en de toename van activiteit zitten dus vooral in de dienstensector, en slechts in mindere mate in de maakindustrie.

Ook de werkgelegenheid ging erop vooruit, met +0,3% ten opzichte van vorig kwartaal. Ondanks de zwakke groei toont de arbeidsmarkt in de eurozone zich robuust.

Een eerste Europese rentedaling in juni?

De Europese situatie is anders dan in de VS. De groei is zwakker en ook de inflatie is relatief lager. Iedereen kijkt in de richting van de ECB, hopend op een eerste renteverlaging. En voor die renteverlaging bestaat nu ook een concrete aanwijzing.

In mei verklaarde Christine Lagarde aan een Ierse krant dat de ECB zeer waarschijnlijk de rente zal laten dalen in juni. Ze vertelde dat ze nog geen commitment op lagere rentes wil geven, maar dat “als de data ons vertrouwen bevestigen, dat we op middellange termijn naar 2% inflatie gaan, … dan is de kans (op een renteverlaging) zeer reëel.” Daarbij benadrukte ze nog eens dat de 2% inflatie een absolute missie en zelfs een plicht is voor de ECB.

Een rentedaling zou de Europese economie meer zuurstof geven. Dan worden de leningen goedkoper, zowel voor bedrijven die willen investeren als voor diegenen die vastgoed willen aankopen met het afsluiten van een hypothecair krediet. En ook het consumentenkrediet zou opnieuw aantrekkelijker worden.

Mooie opportuniteiten dankzij de lagere waardering van Europese aandelen

Algemeen gezien ligt de waardering van Europese aandelen een stuk lager dan bij Amerikaanse bedrijven. De meeste assetmanagers hebben nog steeds een voorkeur voor de VS, waar de winstvooruitzichten volgens hen interessanter zijn. Toch waren de kwartaalresultaten van veel Europese bedrijven in Q1 2024 goed, en overtroffen sommigen zelfs de verwachtingen.

Laten we niet vergeten dat de winstgroei in de VS grotendeels gestuurd wordt door technologieaandelen zoals die van NVIDIA en de andere Magnificent 7-aandelen. Dergelijke technologieaandelen die meesurfen op de huidige AI-evolutie hebben we sowieso minder in Europa. Maar Europa biedt absoluut ook opportuniteiten, zeker voor de waarde-belegger die op zoek is naar ondergewaardeerde aandelen.

China is back?

De laatste 2 jaar hadden beleggers weinig aandacht voor China. Peking paste een restrictief beleid toe, met meer regulering en een sterke controle op bedrijven en economie. De covidmaatregelen bleven er langer overeind dan in andere werelddelen. Daarnaast waren er de perikelen op de vastgoedmarkt, met als kers op de taart het faillissement van vastgoedgroep Evergrande in Hongkong.

Dit sentiment veranderde in april: voor het eerst vertoonde de MSCI China Index (de index van Chinese aandelen) terug een positieve winstgroei. En ook de groeicijfers van het eerste kwartaal verrasten in positieve zin.

Enerzijds kwam Peking in mei met een belangrijk steunpakket om de crisis in de Chinese vastgoedmarkt af te wenden. Anderzijds was er de nieuwe richtlijn voor kapitaalmarkten van de Chinese overheid. Deze heeft als doel een veilige, gereguleerde, transparante, open, dynamische en veerkrachtige kapitaalmarkt te bouwen.

Toch heeft China nog heel wat economische uitdagingen voor zich. In het 2de deel van mei kwamen verschillende Chinese aandelen dan ook opnieuw onder druk te staan. De oorzaken? Tegenvallende data, een vertraagde consumptie, en bedrijfsinvesteringen die onder de verwachtingen bleven. En ook de aanhoudende hoge rente in de VS speelt vandaag in het nadeel van China.

Spreiden is de boodschap

Ervaren beleggers weten dat de perfecte omgeving of het ideale tijdstip niet bestaan. Er zijn altijd wel risico’s. Er is altijd wel een reden om niet te beleggen. Maar er zijn vandaag zeker interessante opportuniteiten te vinden.

Een goed uitgangspunt is om de spreiding binnen een portefeuille nog eens goed onder de loep te nemen. Want diversificatie zorgt niet alleen voor risicospreiding, maar brengt meestal ook nieuwe zinvolle opportuniteiten naar de oppervlakte.

Ja, het klopt. Amerikaanse aandelen brengen nog steeds de meeste analisten in de verleiding. De Magnificent 7 doen het nog steeds zeer goed, met dank aan AI. De sterke Amerikaanse economie vecht tegen de inflatie, maar toont vooral ook een sterke consumptie en activiteit.

Toch heeft Europa met zijn interessante waarderingen ook zeer mooie aandelen in de aanbieding. De regio lijkt de energiecrisis goed te zijn doorgekomen, en de supply chain bottlenecks (of bevoorradingsproblemen bij bedrijven) vormen vandaag minder een gevaar omdat ze grotendeels weggewerkt zijn. Hopelijk geven ook de aankomende rentedalingen opnieuw zuurstof aan de economie.

Daarnaast worden ook de groeimarkten opnieuw interessant. We zien China terug opleven. En mede dankzij de Tech- en AI-industrie blijft ook India vandaag sterk presteren.

Ook obligaties bieden opnieuw rendement, nu de nul-rentes achter ons liggen. Obligatiefondsen en gemengde fondsen halen potentieel voordeel uit dalende rentes. En de meeste analisten verwachten deze nu toch heel binnenkort, tenminste wat Europa betreft.

Daarom blijft de nadruk liggen op diversificatie. Vermijd blootstelling aan één enkele index of sector, en diversifieer met beleggingsfondsen of ETF’s over verschillende regio’s en sectoren. En voor de meer ervaren belegger, vergeet ook niet om individuele aandelen en obligaties voldoende te spreiden.

Laat u deze beslissingen liever over aan professionelen? Ontdek dan zeker MeManaged, het beleggersplatform van MeDirect. Daar nemen onze experten het beheer van uw portefeuille op zich, en geniet u van het gemak van professioneel beleggen.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

De cyberrisico’s van geconnecteerde voertuigen

Bron: MeDirect. Geconnecteerde auto’s winnen steeds meer aan populariteit, en dat hoeft niet te verwonderen. Van verbeterde navigatie, real-time verkeersupdates tot diagnose op afstand: dankzij