Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: voetbal of de beurs? Voor beiden was het een boeiende maand juni

Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.

Het Europese voetbalkampioenschap is van start gegaan, met de nodige euforie in de Europese huiskamers tot gevolg. En ook in België vieren we dat de Rode Duivels zich hebben geplaatst voor de achtste finales. Maar hoe zit het met de beurs? Kunnen we als Europeanen ook daar tevreden op de 1e helft terugkijken? Op 30 juni loopt het 1e semester van het beursjaar af en wij maken de balans voor u op.

De tussenstand? De Europese beurzen moeten duidelijk de duimen leggen voor de Amerikaanse beurzen, die de 1e helft afgetekend winnen. Maar als we specifiek binnen Europa kijken, zien we dat de Euro Stoxx wél beter presteert dan de Belgische beurs, de BEL 20. De Rode Duivels doen het dus iets beter op het EK dan de Belgische beurs.

De sterspelers van de Magnificent 7

De Amerikaanse S&P 500 brak in juni opnieuw een “all times high” record. En dat terwijl de Fed nog steeds de rente niet heeft verlaagd.

Toch zien we nu een aantal positieve signalen in die richting. De inflatiecijfers die in juni werden bekendgemaakt (jaar op jaar inflatie van de maand mei) vielen in de VS lager uit dan verwacht. Dat is alvast een positief signaal. Want ook al blijft de rente nog steeds op hetzelfde hoge niveau, recent gaf de Fed beleggers nog nieuwe hoop op een renteverlaging later dit jaar.

Daarnaast lijkt ook de inflatie af te koelen. Of op z’n minst zien we een aantal elementen die daarop (zouden kunnen) wijzen. Zo staat het aantal vacatures of ‘job openings’ op het laagste peil sinds 3 jaar. Sinds kort stagneert ook de consumptie. Het covid-spaarpotje van de Amerikaan raakt stilaan leeg. Daardoor daalt momenteel de activiteit in de detailhandel, wat vooral voelbaar is in de Amerikaanse horecasector.  

In pre-covid-tijden zouden we dit als negatief en verontrustend beschouwen. Nu vinden een aantal analisten zelfs dat de Fed de renteverlaging te lang voor zich uitschuift. Met de hoge inflatiecijfers anno 2024 hebben ze daar misschien wel een punt. Vooral omdat de Amerikaanse economie voor meer dan 60% afhankelijk is van binnenlandse consumptie. In de 2e helft van de match is er dus nog hoop voor de Europese aandelen.

Toch hebben de VS een aantal ongeëvenaarde sterspelers in het team. De Magnificent 7 steken er met kop en schouders bovenuit, ook boven de andere Amerikaanse aandelen. In juni was de prestatie van de MAG 7 index dubbel zo hoog als die van de S&P 500.

Binnen de Magnificent 7 is er trouwens één duidelijke spits. Aanvoerder NVIDIA neemt de volledige ploeg op sleeptouw. Artificiële Intelligentie ontwikkelt zich nu eenmaal vooral aan de andere kant van de oceaan. Deze technologie wordt vooral in de VS ontwikkeld en speelt absoluut in het voordeel van de Amerikanen.

Toch is niet elke speler in team MAG 7 even fit. Het aandeel van Tesla staat onder druk en presteert sinds begin dit jaar negatief. Niet alleen door de hogere ontwikkelingskosten en de tegenvallende verkoopcijfers. Ook het debacle rond de verloning van Elon Musk bracht de nodige onzekerheid. Het ‘pay package’ van een slordige 55,8 miljard USD werd in 2018 al vastgelegd, maar stond ter discussie door de mindere cijfers. Uiteindelijk stemde 72% van de aandeelhouders voor deze verloning. Maar ondertussen had de hele wereld wel dit schouwspel kunnen volgen, en dat is nooit goed voor het imago.

Lagarde voert een wissel door

Op 6 juni was er – na lang wachten – de eerste renteverlaging door de ECB. Na de renteverhogingen en de daaropvolgende periode van stabiliteit was de tijd rijp voor een andere spelstrategie.

De inflatiecijfers liggen wel nog steeds hoger dan het target van de ECB. Het werd dus een zuinige eerste renteverlaging van 25 bps. Toch liggen de kaarten in Europa anders dan in de VS, die te kampen krijgen met tragere groei en minder sterke consumptie. Door de lichte recessie in 2023 blijft het extra belangrijk om de economische groei in groene cijfers te houden.

Toch zien we de eerste rentedaling niet onmiddellijk terug in de beurskoersen: de rentedaling was verwacht en reeds geanticipeerd en dus ook al grotendeels verwerkt in de koersen.

Daar bovenop kwamen ook de Europese verkiezingen in het vaarwater van de renteverlaging terecht. De nederlaag van de partij van de Franse president Macron veroorzaakte een onverwachte politieke beslissing. Na de afstraffing door het Rassemblement National ontbond Macron zijn regering en kondigde hij nieuwe verkiezingen aan. Dit kwam de Europese politieke stabiliteit niet ten goede, met een negatieve impact op de CAC 40 (Franse index) tot gevolg.

Ook de PMI’s daalden: van 52.2 in mei naar 50.8 in juni. En dat terwijl economen een stijging tot 52.5 hadden verwacht. Hoewel een PMI boven de 50 nog steeds een groeiversnelling inluidt –uiteraard zonder enige garantie – kunnen we ons in Europa vooral geen extra groeivertragingen veroorloven en het zet de ECB namelijk onder druk om nog verdere renteverlagingen door te voeren.

Als we specifiek naar Duitsland kijken, zien we dat de handelsactiviteit wel toeneemt, maar dat de activiteit in de maakindustrie daalt, net zoals als in Frankrijk. Al blijft de PMI voor de maakindustrie in Duitsland nog steeds boven de 50.

In Europa stijgen de lonen vandaag trouwens sterker dan de inflatie. In België is dit minder het geval, omdat de lonen hier door de loonindexeringen gradueel met de hogere prijzen de hoogte ingaan. Maar in andere landen stijgen de lonen nu pas, net nu de inflatie afkoelt. Dat maakt het moeilijker om loonsverhogingen in de verkoopprijzen te verwerken. Hierdoor komen de huidige winstmarges van bedrijven onder druk te staan.

Straks begint de 2de helft van de match

Ondanks alles lijkt het niet het moment om de Europese aandelen naar de kleedkamer te sturen. Europese bedrijven hebben zeker hun plaats in de wedstrijd. Diversiteit is belangrijk, zowel op het veld als in een beleggingsportefeuille.

Ook Europa kent namelijk haar successpelers zoals LVMH.  Ook de waarderingen van Europese bedrijven zijn vaak aantrekkelijker dan in de VS. Bovendien spelen deze aandelen het spel in onze eigen basismunt, de euro. Een thuismatch dus.

Het klopt dat de Europese groeicijfers vandaag bleek aftekenen tegen de Amerikaanse. Maar wat brengt de toekomst? In de komende jaren zou de groei in Europa moeten versnellen. En ook al blijft de Amerikaanse groei in absolute cijfers hoger dan de Europese, toch zou de groei in de VS de komende periode wel degelijk moeten afnemen. Dit zijn toch de verwachtingen van Standard & Poors Global.

Actief beheerde beleggingsfondsen, ideaal voor stock picking

Veel beleggers kiezen graag in aandelen die ze kennen, zoals Belgische en lokale, individuele aandelen. Op zich is dat een gezonde reflex, maar het kan ook nadelen met zich meebrengen.

De BEL 20 presteert al geruime tijd minder goed dan de andere indexen. Concreet: op 5 jaar tijd kende de BEL 20 een stijging van net geen 10%. En dat terwijl de Amerikaanse S&P 500 in diezelfde periode verdubbelde, en de Euro Stoxx 50 een stijging optekende van +41%.

En los van de prestaties van de BEL 20, missen beleggers heel wat interessante opportuniteiten als ze het enkel bij die lokale, individuele aandelen houden. Denk bijvoorbeeld aan de opportuniteiten die beter presterende Europese aandelen of de AI-trend in de VS bieden.

Een interessante oplossing? Dat zijn actief beheerde beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen zijn namelijk de ideale manier om de keuze van de meest geschikte aandelen over te laten aan specialisten. Ze verhogen de blootstelling aan aandelen buiten België en voegen vaak ongekende pareltjes toe.

Interesse? Ontdek het fondsenaanbod in open architectuur via het MeSolo-menu op uw MeDirect-platform en teken in zonder in- en uitstapkosten*.

Bekijk hier onze actief beheerde beleggingsfondsen.


*MeDirect Bank NV houdt geen commissie ten eigen voordele in bij de inschrijving op een beleggingsfonds; houd er wel rekening mee dat er belastingen kunnen worden geheven bij de terugkoop. Het houden van een beleggingsfonds brengt kosten met zich mee die door het fonds worden geheven en de vergoeding voor de door MeDirect geleverde diensten wordt betaald door het fonds waarop is ingeschreven door middel van een gedeeltelijke retrocessie van zijn beheersvergoeding.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

De cyberrisico’s van geconnecteerde voertuigen

Bron: MeDirect. Geconnecteerde auto’s winnen steeds meer aan populariteit, en dat hoeft niet te verwonderen. Van verbeterde navigatie, real-time verkeersupdates tot diagnose op afstand: dankzij