Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.
Geen verlof voor de beurs in augustus. De maand begon met forse verliezen en heel wat commotie. Toch herstelde het vertrouwen zich, en sloten de meeste indices de maand positief af.
Ook geen verlof voor de experten van MeDirect trouwens. Deze maand lanceerde MeDirect twee gloednieuwe fondsenselecties op haar website: de MeDirect Funds Selection en de selectie obligatiefondsen met vaste vervaldag. Daarbovenop komt binnenkort het geld van de Belgische Staatsbon vrij. Redenen genoeg dus voor een update.
1 tot 5 augustus: tumult op de beurzen
Begin deze maand namen zowat alle belangrijkste indices een duik:
- EURO STOXX 50 (SX5E): van 4.872,94 (31 juli) naar 4.571,60 (5 augustus), een verlies van 6,19%.
- S&P 500 (SPX): 5.522,30 (31 juli) naar 5.186,33 (5 augustus), een daling van 6,08%.
- NASDAQ Composite (IXIC): van 17.599,40 (31 juli) naar 16.200,08 (5 augustus), een verlies van 7,95%.
Een combinatie van factoren lag aan de oorsprong van het verlies en de volatiliteit in deze eerste week:
- Zwakke economische cijfers uit de VS: een zwakker dan verwacht banenrapport, samen met een hoger aantal eerste werkloosheidsaanvragen. Dit voedde de vrees voor een mogelijke recessie.
- Het beleid van de Amerikaanse Centrale Bank: tijdens haar vergadering in juli liet de Federal Reserve haar rente ongewijzigd. Wel zette voorzitter Jerome Powell de deur op een kier voor een mogelijke renteverlaging in september. Dit bracht vooral bij de rentegevoelige technologieaandelen de nodige volatiliteit met zich mee. Aangezien deze bedrijven afhankelijker zijn van leningen is het uitblijven van renteverlagingen een negatief aspect. Zo verliest de Nasdaq in augustus 1,04% terwijl de S&P 500 index slechts 0,43% verloor (vaststelling op 26/8/2024).
- Tegenvallende bedrijfswinsten: heel wat grote bedrijven behaalden hun winstdoelen niet. Dat gaf het beleggersvertrouwen opnieuw een diepe knauw. Vooral technologiebedrijven rapporteerden teleurstellende resultaten, met aanzienlijke verliezen in deze sector als gevolg.
- Geopolitieke spanningen: de voortdurende geopolitieke spanningen zetten de wereldwijde economische groei onder druk. Dit zorgde voor een negatief marktsentiment.
Beter nieuws en herstel op de beurs
Iets later in augustus volgde dan het herstel. En ook dit werd gedreven door een combinatie van factoren:
- Sommige economische indicatoren deden het in Europa en de VS beter dan verwacht. De Retail toonde sterke verkoopcijfers en ook het inflatierapport bleek gunstig uit te vallen. In de eurozone daalde de inflatie verder naar 2,4%, lager dan de verwachting van 2,6%. Dit hielp het beleggersvertrouwen herstellen, ondanks de tegenvallende werkgelegenheidscijfers uit de VS.
- De Centrale Banken schoten in actie: de Europese Centrale Bank (ECB) toonde bereidheid om waar nodig verdere stimuleringsmaatregelen te nemen. Ook de Federal Reserve gaf aan dat er waarschijnlijk in september een renteverlaging komt. Deze statements stelden de markten gerust en zorgden voor het nodige herstel.
Is beleggen vandaag een goed idee?
Nu de Staatsbon volgende maand zijn vervaldag bereikt, komt er 22 miljard euro vrij. En na deze bewogen beursmaand lijkt de vraag ‘of dit het juiste moment is om te beleggen’ relevanter dan ooit. Toch verdient deze kwestie beter dan een eenvoudige ‘ja of nee’.
Het blijft een belangrijk uitgangspunt om nooit ‘de markt te timen’. Dit wil zeggen dat het bij beleggen weinig zinvol is om het perfecte moment te zoeken om in en uit te stappen. In elke periode zijn er wel redenen te vinden om niet te beleggen.
- Als alles goed gaat, lijken de meeste markten te duur geprijsd. En het voordeel van goedkope aandelen wordt vaak tenietgedaan door een hoger marktrisico.
- Bij market timing gaat men vaak beslissingen nemen op basis van emoties en angst om geen opportuniteiten te missen als de markten stijgen, maar bij dalende markten in paniek verkopen om verlies te beperken. Het omgekeerde dus van de initiële bedoeling.
Het is beter om te vertrekken vanuit een grondige analyse van de objectieven, doelen, risicobereidheid en beleggingshorizon van elke individuele belegger. En ook een correcte inschatting van de waardering van aandelen vormt een belangrijke maatstaf.
Zijn aandelen vandaag niet te duur?
De Europese aandelen, vertegenwoordigd door de STOXX Europe 600-index, hebben momenteel een koers-winstratio van ongeveer 15,00. De forward P/E-ratio* of vooruitkijkende koerswinstverhouding* van deze index staat sinds 1 januari 2024 op 12,81.
Historisch gezien hebben de Europese aandelen wel vaker tegen hogere multiples gehandeld, vooral tijdens periodes van economische expansie. Zo stond de koers-winstratio eind 2021 op 19,96. Dit suggereert dat de Europese aandelen momenteel onder hun historische gemiddelde waarderen, wat mogelijk aantrekkelijke kansen voor waardebeleggers creëert.
De Amerikaanse aandelen uit de S&P 500 bezitten daarentegen een koers-winstratio van ongeveer 21,79, terwijl de forward P/E-ratio al sinds 30 juni 2023 op 19,57 staat. De Amerikaanse aandelen staan dus relatief hoog gewaardeerd tegenover hun historische gemiddelde, maar ze pieken nog niet op de extreme niveaus van de afgelopen jaren. Vooral tijdens bullmarkten en periodes van stijgende beursprijzen klommen de Amerikaanse aandelen nog hoger dan vandaag. Eind 2021 bijvoorbeeld stond de trailing P/E-ratio op 26,14.
Tijdens de voorbije maanden presteerden de Big Tech-aandelen sterk in de VS, maar wanneer we de grote technologieaandelen buiten beschouwing laten, zien we een totaal ander beeld. Zonder de Magnificent 7 (Apple, Microsoft, Amazon, Google, Meta, Tesla, en Nvidia) ligt de P/E-ratio van de S&P 500 een stuk dichter bij het historische gemiddelde van ongeveer 16-17. Wie de moeite doet om voorbij de grote technologiebedrijven te kijken, kan dus heel wat aantrekkelijke aandelen vinden aan een redelijke prijs. Opnieuw ideaal voor beleggers op zoek naar waarde.
Momenteel lijken de Europese aandelen dus ondergewaardeerd in vergelijking met hun historische gemiddelde, en de Amerikaanse redelijk van prijs. Voor wie verder kijkt dan de dure technologieaandelen van de grote spelers biedt dit mooie opportuniteiten. Ideaal om een bestaande portefeuille te diversifiëren.
MeDirect helpt u met uw beleggingskeuzes
Op zoek naar interessante manieren om uw geld te laten werken? In augustus heeft MeDirect twee nieuwe fondsenselecties gelanceerd op haar website.
MeDirect-fondsenselectie
Niet iedereen heeft de tijd en kennis om zelf de aandelen van zijn of haar voorkeur te selecteren. Daarom lanceerde MeDirect in augustus de MeDirect-fondsenselectie. Een uitgelezen en toegankelijke selectie beleggingsfondsen, opgesteld door onze ervaren MeDirect-experten.
Zo belegt u al vanaf 100 euro, en dat in een brede waaier van beleggingsfondsen over verschillende activaklassen, regio’s en sectoren. Via een korf van aandelen, via obligaties, of een korf van aandelen en obligaties samen.
Ontdek hier de MeDirect-fondenselectie, inclusief de lijst met fondsen en alle selectiecriteria.
Obligatiefondsen met vaste vervaldag
Op zoek naar een alternatief voor de Staatsbons? Hiervoor heeft MeDirect een lijst van obligatiefondsen met vaste looptijd opgesteld. Deze obligatiefondsen bieden u een vaste vervaldag en een vaste looptijd, net als bij een gewone obligatie. Of kiest u liever voor de distributievariant? Dan ontvangt u op vaste tijdstippen ook de uitbetaling van een coupon.
Zo belegt u al vanaf 100 euro in een brede korf van obligaties, en behoudt u de mogelijkheid om vóór de vervaldag uit te stappen. Een uiterst flexibele oplossing voor de obligatiebelegger, met lage instap en een optimale spreiding van het kredietrisico. Lees hier alles over de werking van onze obligatiefondsen met vaste looptijd.
*De forward P/E-ratio is een financiële maatstaf die de waarde van een aandeel beoordeelt door de huidige aandelenkoers te delen door de verwachte toekomstige winst per aandeel. Deze ratio helpt beleggers te bepalen hoe de toekomstige winst van een bedrijf door de markt wordt gewaardeerd.
Algemene disclaimer
Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.