Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.
“De Verenigde Staten zijn – om historische, ideologische en religieuze redenen – een uniek en moreel superieur land.” Dat is het idee achter het Amerikaans Exceptionalisme. Of achter het Amerikaans Economisch Exceptionalisme, zoals dit de laatste jaren vooral tot uiting kwam.
Het klopt dat de VS exceptioneel waren: ondanks de hoge inflatie bleef de Amerikaanse consument gewoon consumeren. De groei bleef positief, de werkloosheid laag. En vooral: de VS waren de voortrekkers van AI. Kijk maar naar NVIDIA, dat zich ontpopte tot grootste marktkapitalisatie van de S&P 500. Maar de voorbije maanden heeft het Amerikaans Exceptionalisme steeds meer druk ondervonden.
Van chaos naar correctie
In maart verloor de S&P 500 10% ten opzichte van zijn hoogste waarde in februari 2025. Een correctie, zoals dat in de aandelenmarkten officieel heet. Enerzijds vertraagt de groei, anderzijds verwacht men dat de inflatie opnieuw gaat stijgen. Daarmee bevindt de Fed zich in een impasse: moeten ze nu de rente verlagen om de economie te ondersteunen? Of de rente verhogen om de inflatie te beteugelen?
De voorbije jaren werden Amerikaanse aandelen vooral gedreven door renteverlagingen, of toch door het uitkijken naar een toekomstige renteverlaging. Want lagere rentes zorgen voor groei, omdat ze leningen goedkoper maken en zo aanzetten tot consumptie.
Maar sinds het aantreden van Trump verloopt alles chaotischer, niet in het minst op economisch vlak. Vooral de invoerheffingen zorgen voor bezorgdheid bij consumenten en beleggers. Deze werken inflatieverhogend, omdat invoerheffingen altijd zullen worden doorgerekend aan de consument. Terwijl het net belangrijk is om de inflatie onder controle te houden.
Daarnaast kan ook het deporteren van migranten de inflatie verder aanwakkeren. De kans is reëel dat de lonen zullen stijgen, omdat deze maatregel de krapte op de arbeidsmarkt alleen nog maar nijpender zal maken.
Dit vertaalt zich in een dalend consumentenvertrouwen. Eerder deze maand meldde de Universiteit van Michigan dat de Index van het Consumentenvertrouwen is gedaald tot 57,9. Dit is een daling met 11%, de derde maandelijkse daling op rij, en een afname van 22% sinds december 2024. Uit het rapport blijkt dat consumenten lagere verwachtingen hebben. Niet alleen op vlak van persoonlijke financiën, maar ook in de domeinen arbeidsmarkt, inflatie, bedrijfsomstandigheden en aandelenmarkten. En dat allemaal gedreven door chaos en onzekerheid over het beleid.
In maart is de inflatieverwachting voor het komende jaar zelfs gestegen naar 4,9%, tegenover 4,3% in februari. Dit is het hoogste niveau sinds november 2022 en de derde opeenvolgende stijging van 0,5 procentpunt of meer.
In de Verenigde Staten lijkt het woord “recessie” terug van weggeweest, met lagere groei en stijgende inflatie als voorbode.
De soep wordt nooit zo heet gegeten
Toch lijkt het met de inflatiecijfers voorlopig nog wel mee te vallen, zo blijkt tijdens de bekendmaking van de cijfers in maart. In februari stegen de consumentenprijzen met 0,2% ten opzichte van de vorige maand. De kerninflatie (exclusief voedsel en energie) steeg met 3,1% op jaarbasis, de laagste stijging sinds april 2021. De maandelijkse en jaarlijkse inflatiecijfers waren lager dan in januari, en vooral ook lager dan de verwachtingen.
Dit goede nieuws temperde toch enigszins de bezorgdheid rond een mogelijke stagflatie (een periode van stagnerende groei, hoge inflatie en stijgende werkloosheid). Toch blijft er wel degelijk onzekerheid over de prijsimpact van de recente invoertarieven. De komende maanden zullen uitwijzen wat hiervan de gevolgen zijn.
Gelukkig slaagde Fed-voorzitter Jerome Powell erin de beleggers gerust te stellen. Hij verklaarde dat de impact van de tarieven tijdelijk zal zijn, en dat op de lange termijn de inflatieverwachtingen nog steeds rond de 2% liggen. Na deze aankondiging stegen de meeste aandelenindices.
En hoewel de rente in maart ongewijzigd bleef (tussen 4,25% en 4,5%), verwacht de Fed dit jaar nog steeds een renteverlaging van 0,5%. Dat ondanks de toegenomen onzekerheid, de verwachting van hogere inflatie en de lagere groei van het bruto binnenlands product (BBP).
Positieve economische signalen in de VS
Naast de hoop op lagere rentes zien we gelukkig ook andere positieve ontwikkelingen in het economische landschap van de VS. Zo is er de Amerikaanse huizenmarkt. In februari steeg de verkoop van bestaande woningen met 4,2%. Dit mooie cijfer is vooral te danken aan een toename van het aanbod. En ook het aantal nieuwe woningbouwprojecten verraste positief. Met een toename van 1,5 miljoen betekent dit een stijging van 11,2% ten opzichte van januari. Toch maakt dit de daling van 2,9% op jaarbasis niet goed.
En ook voor de technologieaandelen is er hoop, ondanks de angst voor een recessie en de grootste verkoopgolf sinds 2022. In maart daalde de Nasdaq nog met 11% tegenover het hoogste punt in februari. Toch zou het zonde zijn om de winnaars van vorig jaar zomaar af te schrijven. De technologiebedrijven blijven sterke marges, winsten en omzetverwachtingen vooropstellen. Met een mogelijke winstgroei van 12% dit jaar blijft dit de sector met de snelste en hoogste groeiverwachting.
Wel blijven deze tech-aandelen zeer volatiel. Belegt u in ETF’s op de S&P 500? Dan kan u vandaag ook een kijkje nemen naar actief beheerde fondsen, die niet noodzakelijkerwijs een hoge blootstelling aan de huidige volatiele tech-aandelen hebben. Meer info over de fondsentoewijzing vindt u op onze productpagina’s.
Equal-Weight ETF’s (ETF’s waarbij de weging van elk bedrijf in de index gelijk is, d.w.z. 0,2% in het geval van de S&P 500) kunnen ook een oplossing bieden voor beleggers die hun blootstelling aan de grote namen in de technologie willen beperken.
Europa in het vizier van Trump
Op 12 maart kwam de Europese Unie aan de beurt voor invoertarieven, na China, Canada en Mexico. Trump voerde 25% invoerheffingen in op Europees staal en aluminium. De EU reageerde met invoerheffingen van 50% op Amerikaanse whisky en motoren.
Hierop reageerde Trump door te dreigen met invoerheffingen van 200% op Europese alcoholische dranken en met invoerheffingen van 25% op alle voertuigen die de VS importeren (ongeacht het land van herkomst) en op bepaalde reserveonderdelen. Of hoe invoertarieven een razendsnelle kettingreactie kunnen ontketenen.
Uiteraard stonden Europese beleggers niet te juichen voor deze nieuwe tarieven. In maart presteerden de Europese aandelen dan ook status quo, na een sterke prestatie de eerste twee maanden van het jaar.
Deze eerdere prestaties waren echter vooral te danken aan de lagere waardering van de Europese aandelen. Bij veel fondsenbeheerders waren de Europese aandelen onderwogen. Door de onzekerheid in de VS hebben velen hun posities in Europa opnieuw beter uitgebouwd, met een mooie stijging op de Europese beurzen als gevolg.
Toch zien we ook andere factoren in het voordeel van Europa. Zo speelde de Europese Centrale Bank met zijn zesde renteverlaging een belangrijke ondersteunende rol in de heropleving. De hoop op een oplossing voor de oorlog in Oekraïne groeit, en Duitsland lijkt terug te keren naar politieke stabiliteit. Verder zijn Europese aandelen nog steeds goedkoper gewaardeerd. Ondanks de lagere winstgroeiverwachting hebben Europese aandelen dus zeker hun plaats in een gediversifieerde portefeuille.
Dit is ook duidelijk zichtbaar bij actief beheerde fondsen. In Europa hebben deze een hogere succesratio dan in de VS. Dit wil zeggen dat de actief beheerde fondsen in Europa het vaak beter doen dan de index zelf, terwijl dat in de VS meestal niet lukt. Kijk hiervoor zeker ook naar de MeDirect-fondsenselectie.
China boost consumptie
Ook de Chinese aandelen presteren goed dit jaar, zelfs nog beter dan de Europese aandelen. Vooral de eerste twee weken van maart waren een succes. Beleggers reageerden positief op het plan van de Chinese overheid om het consumentenvertrouwen, en dus de consumptie, terug op te krikken.
Dit plan omvat 30 beleidsmaatregelen, waaronder het verhogen van de inkomens en het verlagen van de financiële lasten voor huishoudens. Het stabiliseren van de aandelen- en vastgoedmarkten is een prioriteit, en de kwaliteit van diensten en consumptiegoederen moet omhoog. Dit alles om de binnenlandse vraag te stimuleren en de economische groei te ondersteunen.
De in maart gepubliceerde economische cijfers overtroffen dan ook de verwachtingen: de detailhandelsverkopen stegen met 4% op jaarbasis in de twee eerste maanden van 2025, hoger dan de 3,7% van december vorig jaar. De eerste 2 maanden groeide de industriële productie met 5,9% op jaarbasis. Dit is lager dan de 6,2% van december, maar wel boven de verwachtingen.
Klaar voor onzekerheid?
Onzekerheid is nu de enige zekerheid. Daarover zijn de voor- en tegenstanders van Trump het eens. En in tijden van onzekerheid grijpen veel beleggers naar goud, als veilige haven nummer één. Goud is dan ook de best presterende activaklasse van 2025 tot nu toe.
Maar laten we niet vergeten dat ook obligaties vandaag een aantrekkelijk rendement bieden. In periodes van marktaversie kunnen deze hun rol als diversificator nog steeds waarmaken.
Ook Multi Asset-fondsen en gemengde fondsen helpen uw portefeuille voor te bereiden op onzekerheid. Deze fondsen verzekeren een portefeuille namelijk van een spreiding over verschillende activaklassen heen. Bovendien kunnen de portefeuillebeheerders hier snel anticiperen op marktveranderingen.
Door de recente correctie van Amerikaanse aandelen heeft men vandaag ook een interessanter instapmoment. Amerikaanse aandelen waren namelijk relatief duur, vooral door de hoge waardering van de Big Tech-bedrijven. Wie toch nog twijfelt, kan best gespreid instappen in de markten.
Op zoek naar inspiratie? Of laten managen via MeManaged?
MeDirect biedt voor elke belegger een selectie van aangepaste oplossingen. Ook in tijden van onzekerheid:
- Beleggingsfondsen met blootstelling aan Europese aandelen.
- Nieuwe pagina’s met uitleg over beleggen in ETF’s en een ETF-selectie.
- Multi Asset-fondsen en gemengde fondsen met een laag, gemiddeld en hoog risico.
Of laat u het beheer liever over aan de experten van MeDirect? Zodat u in alle rust en sereniteit kan genieten van professioneel beleggen? Dan is MeManaged van MeDirect er voor u.
Algemene disclaimer
Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, vooral wat kapitaalverlies betreft. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.