Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

DoS- en DDoS-aanvallen, een echte bedreiging voor uw online veiligheid

Bron: MeDirect.

“Error: de website die u wilt bezoeken, is tijdelijk niet meer beschikbaar.” Toevallige storing of zit er meer achter? In sommige gevallen ligt de oorzaak bij DoS- en DDoS-aanvallen, die zelfs de sterkste websites kunnen platleggen. Maar wat houden deze aanvallen precies in? Welke risico’s vormen ze? En hoe kan u uw online veiligheid versterken?

First things first: DoS (Denial-of-Service) en DDoS (Distributed Denial-of-Service) verwijzen naar cyberbedreigingen die het potentieel hebben om online diensten te verstoren, chaos te veroorzaken en de veerkracht van digitale infrastructuur op de proef te stellen.

Wat houdt een DoS-aanval in?

Een DoS-aanval is eigenlijk een constante stroom van verkeer die vanuit één locatie komt en zich focust op één server of bron, zoals een website. Het doel? De server overspoelen met verkeer, overbelasten en laten crashen, waardoor de website of dienst tijdelijk niet beschikbaar is.

Wat met DDoS-aanvallen?

DDoS-aanvallen onderscheiden zich van DoS-aanvallen door hun schaal en complexiteit. Terwijl bij DoS-aanvallen één bron een doelwit overspoelt met verkeer, maakt een DDoS-aanval gebruik van meerdere computers of machines, vaak onderdeel van een “botnet”, om een gecoördineerde aanval uit te voeren vanaf meerdere locaties.

Het gevolg? Een enorme, gelijktijdige stortvloed aan verkeer die de bronnen van het doelwit snel overbelast, wat leidt tot ernstige verstoringen. Bijkomend nadeel: de verspreide aard van DDoS-aanvallen maakt het erg moeilijk om de oorsprong terug te vinden.

Hoe de risico’s van DoS- en DDoS-aanvallen beperken?

DoS- en DDoS-aanvallen bestaan in meerdere vormen, elk met verschillende doelen. En toch hebben ze allebei een potentieel verwoestende impact op systemen. Voor organisaties is het dus belangrijk om maatregelen te nemen, zoals: 

  • Een robuuste anti-DDoS-service implementeren
  • Het netwerk opdelen in kleinere delen om de impact van een DoS-aanval te beperken
  • Het verkeer opdelen over meerdere servers en zorgen voor IP-blokkering
  • Een gedocumenteerd en getest incident response plan hebben om DDoS-aanvallen te helpen beperken

Ons advies voor een betere bescherming tegen aanvallen? Installeer de juiste firewalls op uw systemen en apparaten. Zowel op kantoor als thuis. Waakzaamheid, vroegtijdige detectie en effectieve strategieën om risico’s te bestrijden, blijven belangrijk om onze onderling verbonden digitale wereld te beschermen.

Meer cybersecurity-tips nodig?

Ontdek onze vorige artikels:

Alle nieuwsartikels

Voorkom oplichting tijdens de feestdagen met onze tips

Bron: MeDirect. Fraudeurs nemen geen vakantie tijdens de feesten, integendeel. Terwijl het merendeel van de bevolking geniet van deze eindejaarperiode, zetten cybercriminelen alles op alles