Bron: MeDirect.
Fraudeurs nemen geen vakantie tijdens de feesten, integendeel. Terwijl het merendeel van de bevolking geniet van deze eindejaarperiode, zetten cybercriminelen alles op alles om zoveel mogelijk personen op te lichten. Van skimming tot valse cadeaukaarten en liefdadigheidsinstellingen: wij overlopen de meest voorkomende fraudevormen en delen praktische tips om ze snel én op tijd te herkennen.
De eindejaarsfeesten: de ideale periode voor fraudeurs
Oplichting piekt tijdens de eindejaarperiode, en dat is geen toeval. Mensen geven meer uit aan hun cadeaus en tonen meer bereidheid om aan goede doelen te schenken, wat meer kansen creëert voor fraudeurs om hen op te lichten. Tegelijk zorgt de rush van last-minute-inkopen ervoor dat hun alertheid afneemt. Kortom: combineer vrijgevigheid met de hectiek van de eindejaarsfeesten en je hebt het ideale recept voor fraude.
Let op mogelijke manipulatie
Oplichters gaan vaak te werk via skimming-apparaten: toestellen die ze installeren om bankkaartgegevens te lezen en stelen zonder dat u het merkt. Wees dus vooral voorzichtig bij het gebruik van bankautomaten of kaartlezers. Ziet een apparaat er verdacht uit? Gebruik het dan zeker niet.
Ook cadeaukaarten vormen een populair doelwit voor fraudeurs. Oplichters kunnen namelijk de tegoeden op deze kaarten stelen. Dit doen ze door fysiek met de cadeaukaarten te knoeien om de informatie te verkrijgen en vervolgens de verpakking opnieuw te sluiten. Controleer cadeaubonnen dus zorgvuldig voordat u ze koopt en overweeg e-giftcards van betrouwbare bronnen.
Bescherm persoonlijke en financiële gegevens
Met de toename van online aankopen stijgen ook de risico’s. Ons advies? Gebruik voor elke account sterke, unieke wachtwoorden en activeer waar mogelijk multifactor-authenticatie. Dit maakt het voor hackers moeilijker om uw gegevens te stelen.
Vermijd ook online shoppen via openbare wifi-netwerken. Hackers maken namelijk van deze onbeveiligde netwerken gebruik om uw persoonlijke en financiële gegevens te onderscheppen. Onze tip: gebruik altijd een veilige privéverbinding bij online transacties.
Controleer de echtheid van aanbiedingen en goede doelen
Tijdens de eindejaarsfeesten proberen fraudeurs te verleiden met aantrekkelijke aanbiedingen. Zo proberen ze potentiële slachtoffers aan te zetten om hun kaartgegevens vrij te geven of te laten betalen voor niet-bestaande producten. Denk dus goed na voordat u betaalt. Zoals altijd geldt: als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.
Sta ook zeker stil bij liefdadigheidsdonaties. Oplichters creëren vaak valse goede doelen tijdens de feesten. De reden? Ze weten dat mensen in deze periode meer aan de minderbedeelden denken en maken hiervan misbruik. Controleer dus zeker de legitimiteit van een liefdadigheidsinstelling voordat u doneert en wees voorzichtig met ongevraagde verzoeken om te schenken.
Meer cybersecurity-tips?
Schrijf u in op onze maandelijkse nieuwsbrief om onze tips als eerste te ontvangen of ontdek onze vorige artikels op onze blog: